Sunday 3 March 2013

МИШОКА - 08. Дион II

Линомал, Гадейрос, Посейд, 6-та луна от 2490-то слънце от века на Лъва (12 591 г.пр.н.е.).

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

Той бе срещал безброй примери, за които в книгите убедително се твърдеше, че безспорно доказват изключителната научна стойност на астрологията. Все пак учените звездобройци в течение на неизброими векове бяха си направили труда да записват движенията на небесните тела (или поне на тези, които могат да се видят от отсамната страна на Земята). И бяха чертали безброй сложни карти и небесни схеми, които за непосветения страничен наблюдател може би изглеждаха като безразборни разплетени кълбета прежда с куп тайнствени знаци по тях. Но те наистина даваха вид на много научни!

Ако вземем да разлистим някой от дебелите томове и да погледнем един произволен пример за дневен хороскоп, веднага ще се убедим, че той безспорно показва колко точни са прогнозите на астрологичната наука.

"Ти си любител на забавленията. Лесно се сприятеляваш и си широка душа, макар че често времето не ти достига да осъществиш всичките си мечти и е възможно това да те натъжава и потиска. Твоят недостатък е, че си склонен често да правиш погрешния избор, особено що се отнася до приятелствата и личните ти взаимоотношения. Възможно е това понякога да ти носи емоционална болка и неудовлетвореност от неподходящите връзки. Все пак, това не те възспира да продължаваш да търсиш близост с истинските си приятели, от които ти се намират поне неколцина - на тях винаги ще държиш и ще можеш напълно да разчиташ, независимо от всичко. Обикновено запазваш чувство на тиха самоувереност и си способен да отстояваш интересите си, когато е необходимо. В определени моменти изненадваш хората със своята настоятелност и твърдост. Ти си добър другар, отзивчив слушател, честен и прям човек, но и с известно чувство за такт. Макар че общо взето другите те считат за добра душа, има някои хора в живота ти, на които никога няма да допаднеш особено, независимо какви добрини си им сторил - но ти си достатъчно широко скроен, за да ги оставиш на мира, да не ги съдиш и да не им се месиш в личните дела. Макар че като цяло твоят зодиакален знак има положително излъчване, понякога си склонен да се затваряш в себе си и да изпадаш в депресия - така че бъди внимателен! Търси компанията на хора, сродни по душа, на чиято подкрепа да можеш да разчиташ. И не позволявай на трудностите и неудачите в живота да ти отнемат усещането за щастие."

Със сигурност повечето от нас вече са успели да разпознаят своята зодия в горното описание, без значение коя е тя. И нима именно в това не се крие красотата на астрологията? Едно и също твърдение може да важи с еднаква сила за почти всеки.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/RGB_illumination.jpg

 
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
 
В дебелите книги по древна история, които бе успял да изрови от най-тъмните рафтове в библиотеката на баща си, малчуганът бе научил, че някога взаимоотношенията между хората и Слънцето са били твърде забавни. Всеки път, когато се спуснела нощта, човечеството изпадало в масова паника и трескаво се захващало с ритуални жертвоприношения на младенци и девици, за да умилостиви свещената огнена топка и да я склони да продължава да изпълнява ежедневната си задача да дава живот на света. Всичко, което би могло да им бъде от някаква полза и за което се е смятало, че има някаква стойност, е можело да се счита за ценен дар към господаря на света и съответно е било захвърляно в бездънната яма. Или защо не в някоя особено впечатляваща пропаст. Или просто в пламъците на свещения огън.

Кой би могъл да предположи, че яркият диск, който властваше над небесата, така или иначе пак е щял да се изтърколи иззад далечните планини още на следващия ден заради твърде простичкия факт, че Земята е също толкова кръгла и рано или късно отново ще обърне лице към него? Дион подозираше, че вероятно единственият друг разумен вид, който споделяше този свят с човеците, навярно е имал някаква представа за всичко това. Но дори и така да е било, делфините очевидно бяха предпочели да останат напълно безмълвни по въпроса. Та кой не би искал да се скъса от смях, докато с тихо задоволство наблюдава как странните двукраки същества захвърлят най-красивите си женски, ведно с по-голямата част от хранителните си запаси и най-ценните си предмети, в тъмни, бездънни дупки в земята, с надеждата да спечелят благоразположението на някакво си кълбо пламтящи газове?

Изглежда за човеците единственото, което е било от значение по онова време, е било никога да не пропускат нито един ден, без да са извършили жертвоприношение. И така, Слънцето неизменно продължавало да показва яркото си лице пред света - всяка сутрин, без изключение. Човек би си помислил, че поне веднъж някой ще рече да се пробва, ей така от любопитство, какво би се случило, ако един ден не изпълни ритуала. Вероятно тогава хората биха се изправили пред доста конфузна ситуация. Но ако погледнем от добрата страна на нещата, така със сигурност по-нататък щяха да си спестят големи излишни усилия. Да не говорим за безсмисления разход на девици. За жалост първите сред човеците, които се осмелили да изкажат подобно предложение, са били сполетени от злощастната участ да споделят съдбата на девиците и кошниците с плодове. Долу в ямата и туй-то!

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

No comments:

Post a Comment