Monday 6 October 2014

Накратко: Глава 14. Осет I

Амаз, Кафевите земи, 2-ра луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).


14.1. Пясъчния сокол е в шатрата си и сковава детска люлка - жена му е в напреднала бременност. Работата не му се удава, но упрорства.

14.2. До него грозният му черен гол котарак оправя една котка, а Осет му споделя мислите си за съпругите. Отклонение: за съпругата и тъщата.

14.3. Влиза втората му жена и му се скарва, че се бави с люлката и пита кога ще й продуха комина на печката. Ако не го стори скоро, тя ще се обърне към друг. Осет е зает, има среща с военния съвет.

14.4. След като жена му си тръгва ядосана, той си мечтае как въдворява ред в дома си. Отклонение: как да набиеш жена си.

14.5. Котаракът довършва котката и безцеремонно го напуска. "Поне един мъж тук е щастлив". "Ама че си грозен, дано потомството ти да не е такова".

14.6. В каменната барака го чака съветът на Синовете на слънцето. Обсъждат:
- Новини от Кем: убит е фараонът, ще има избори на нов и Слънчевите активно подкупват жреците. В добра позиция са да съберат още власт.


14.7. - Смяна на властта и в Бега: новият Вожд е свален от народно недоволство - по неясни причини всички са се нахвърлили върху него. Съветникът му по Знанието е поел временно властта и е установил военно положение. Дотук със смешното им Народовластие!

14.8. - Събитията в Гуна: техни агенти са подбудили бунт сред бежанците, а в хаоса групи бежанци прекосяват Проливите, включително агенти на Слънчевите. Добра тактика!

14.9. - Събитията в Гаф: шейсетина круширали пътници още чакат помощ край брега - удобни са за отвличане, но трябва да побързаме да изпреварим есианците.

14.10. - Заложниците: прекалено много ядат. Предложение да започнат да обезглавяват по един на ден и да пращат главите в Посейд. Осет: не още, първо да предявим исканията си. Дано пратеникът на Бега да побърза към Посейд. До слънчевото затъмнение не остава много.

14.11. - Додо е много удобен агент, особено защото не знае за истинското си предназначение. Ще се среща с важни хора и ще получи достъп до важни места във важен момент. Имплантираният в ръката му код е надежден, скоро ще свикне с усещането. Но трябва да занесе ключа на уреченото място. Ще го занесе, той е отговорен. И трябва да попадне в храма в точния момент. Да, ще бъде заведен, има вещ водач.

14.12. - А Цоци? Агентите на Слънчевите ще ги следят изкъсо дали изпълнява плана. Трябва да внимават с нея, но без нея Додо няма да успее да стигне. Съобразителна и изобретателна е. Само как издокара Тедион, заключи го в каютата да се удави с дирижабъла!

14.13. Осет решава да излезе за малко по голяма нужда. Докато е отвън, бараката се взривява! Проверява кои са оцелели, повечето от съветниците му са умрели.

14.14. Настъпва суматоха, чува се престрелка. На изхода на лагера стражите докладват, че са ранили някакъв беглец, докато се измъквал. Разпознава знаците на Риян. Значи атлантите искат истинска война!

14.15. Стъкмяват кладата, за да изгорят агента жив според обичая. Три глави на заложници се търкалят отстрани (дребният досадник е между тях). Докато агентът гори, Осет говори: те направиха първата крачка! Ще донесем войната на прага им! Но първо - към Гаф! Да приберем още малко заложници! Приветстват го с диви възгласи и стрелба във въздуха.


Откъси: 14. Осет
СЪДЪРЖАНИЕ
© Спасимир Радев

No comments:

Post a Comment