Wednesday 5 June 2013

УМНИКА - 19. ДОКО VII

Атлант, Атлас, Посейд, 4-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
 

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
 
- Има едно правило, което може и да не го намерите в никой официален документ, но което повечето от нас строго спазват. - заяви с дълбока убеденост техният домакин. - И то е, че за да имаш въобще някакви изгледи да седнеш на един от всичките онези дузина дузини неудобни столове с гадните зелени тапицерии в Изумрудената зала, трябва задължително нещо да не си наред с главата. - той пак се изкиска и се пресегна към една гарафа с разредено вино, за да налее на младите си гости. - Затова и ще видите толкова много побелели коси наоколо - с напредването на годинките на всекиго от нас неминуемо започва да му се разхлопва дъската. И тъкмо когато вече е постигнал всичко в живота, натрупал е големи богатства и когато в един хубав ден по някаква необяснима причина реши да се озърне назад и с недоумение се зачуди какъв ли е бил смисълът на всичко това, и когато рано или късно си зададе въпроса "а сега накъде", най-естествената следваща крачка изглежда е да влезе в голямата политика.

- Да, трябва да призная, че и моите скромни наблюдения сочат същото. - успя да вметне Додо, но веднага съобрази, че неговите впечатления за света на политиката бяха твърде нищожни в сравнение с тези на когото и да било в тази сграда, особено като се имаше предвид, че са били натрупани в някаква треторазрядна държавица на задника на географията. Затова той предпочете да си замълчи.

- Чудите се защо ли е така? - попита Лориан ва-Мидор. - Честно казано и аз недоумявам. Но все пак ето ме, и аз съм тук, сред всичките тези старчоци. - той още повече изпъчи шкембе, сякаш за да подчертае думите си. - Може би причината за всичко това е, че съществува само едно нещо, по-опияняващо от големите кинти. И това е голямата власт. Защото, каквото и да Ви разправят, кинтите наистина са само едно средство. А крайната цел е да притежаваш толкова власт, че останалите хем да се страхуват от теб, хем да те уважават. Въобще уважението, породено от страх, е най-силното чувство, което може да съществува на света!

- И естествено, ако има едно място, където е струпана най-много власт в целия свят, то несъмнено в момента ние се намираме точно на него, нали? - усмихна се Додо и доволно засука мустак, а с крайчеца на окото си забеляза как до него Цоци одобрително кима с глава.

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Много е просто, господа. И дами. - сви рамене Секретарят, докато тежко присядаше обратно зад високото си бюро. - По същество, поглъщането на едно дружество от друго не е никак сложна работа. Питайте нашите гости, ако искате. И тук остава в сила Законът на по-големите кинти. Виждате ли, когато управителите на първото дружество сметнат, че ще бъде в тяхна изгода да прецакат някое друго, по-малко дружество, те изпращат писмо до неговите управители, в което ги известяват с колко много пари разполагат. В такъв случай управителите на второто дружество ще гледат веднага да направят проверка с какви точно средства разполагат те самите. И ако кинтите им се окажат предостатъчно да посрещнат заплахата, те ще изпратят обратно писмо, в което ще се изсмеят злорадо на първите. Вероятно ще използват някои неприятни думички в писмото и надълго и широко ще споделят със своите противници какви смотаняци са родили клетите им майки.

Край масата се чуха кискания. Додо забеляза, че момичето до него също тихо хихикаше под носа си.

- Но интересното идва, ако се окаже, че второто дружество разполага с по-малко средства от необходимото. - Лориан намигна на останалите. - Тогава неговите управители ще прекарат няколко дни в трескави опити да установят с каква част от личните си спестявания са склонни да се разделят вложителите. Нали се сещате - онези, които са им поверили богатството си и са им заръчали да го умножават при умерен риск. Каквито са и много от вас, уважаеми. - той скръсти ръце пред гърдите си. - Ако парите пак не стигат, управителите ще се домъкнат до вратата на собственика на дружеството и ще почнат да му циврят на главата, за да кихне още кинти и да спаси положнието. Ако хленченето им се окаже недостатъчно, тогава нещата вече отиват на зле. В повечето случаи, когато едно дружество вземе, та реши да прилапа така някое друго, неговите съгледвачи първо много добре ще са проучили нещата и ще да са съвсем наясно с какви възможности разполага или би могъл да разполага вражеският лагер. Така че е голяма рядкост по-малкото дружество да оцелее, след като веднъж е било набелязано за отстрел.


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Сигурен съм, че уважаемият Келиан има достатъчно смели идеи за политиката на бъдещото правителство. - произнесе с твърде официален тон бегианецът, а вътрешно направи всичко възможно да заглуши онзи яростен гласец, който се опитваше да се изтръгне на свобода, също както почти го бе сторил на срещата на Комитета по Международна политика.

- О, разбира се. - отвърна младият Представител. - Някои от моите предложения, струва ми се, ще допаднат на повечето Представители. Смятам първо да ги предразположа с един не толкова спорен въпрос. Като за начало можем да започнем с въвеждането на Свръхпакетите.

- Сръх-какво? - обади се Цоци с любопитство.

- Това са големи открити сметки в банките, в които всеки може да излива колкото кинти си поиска, без да му се налага да разкрива своята самоличност, стига да желае безвъзмездно да подкрепи предизборната кауза на някой определен Представител. - обясни с нескрита гордост младият член на фамилията ва-Мидор. Додо нямаше как да не забележи, че той умишлено се опитваше да говори бавно и да подбира възможно най-простичките думи, сякаш имаше пред себе си първолаци. - Общо взето това са едни бездънни касички, чрез които всеки гражданин на Федерацията или група или сдружение на граждани могат да дадат по едно финансово рамо на своя избраник и така да му помогнат да си намести задника на един от онези зелени столове там долу. - той посочи към широката зала, където последните Представители вече чинно заемаха местата си.

- И този избраник след това ще гледа да прокарва закони в полза на онези, които са излели някакви пари във въпросната касичка, нали? - Додо се изкуши сам да довърши разказа на своя домакин.

- Разбира се! - сви рамене Келиан ва-Мидор. - Че за какво иначе ще се трошат всичките тези кинти? Те ще му помогнат при изборите, а после той ще им се отплати с някоя и друга дребна услуга.


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

No comments:

Post a Comment