Wednesday 16 January 2013

ВЕКЪТ НА ЛЪВА. КНИГА I, "МИШОКА". 00. Пролог.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhw0d3pjbw0AVGYJ-xrvzQdpnK2LxPCTtaCdDRU0gviAu3qovQYz2VeYyzdgs2gSdf6AzxABCqQBfsequWt_SrxXSPTL3wTvN7OQSFYcwXL-RjOArhxH9k-nx96gdttO-IoOGxP_HToYke/s1600/IllusionTime.jpg

"Имало едно време"...

Всички знаем тази магическа фраза от началото на всяка добра история. Само че... каква е историята на времето?

Често казваме, че времето лети. Времето е пари. Ние си губим времето. Убиваме време. Опитваме се да пестим време. Но какво всъщност знаем за времето?

Подобно на река, времето изглежда тече безспир. От един момент към следващия. И ходът на времето изглежда винаги е в една посока - от минало към бъдеще.

Но това може и да не е вярно. Някои наблюдения подсказват, че много от нещата, които си мислим, че знаем за времето, може би са просто заблуда. Противно на здравия разум, времето може и въобще да не тече. Миналото може никога да не е отминавало. Бъдещето може би вече съществува. Оказва се, че самото време може да се забързва или забавя. А събития, които на нас ни се струва, че протичат само в една посока, биха могли да се обърнат наопаки.

Но как е възможно всичко това? Как може да знаем толкова малко за нещо толкова познато? И ако времето не е това, което си мислим, че е, тогава какво е всъщност? Има ли начало? Ще има ли край? И изобщо... откъде се взе всичкото това време?

No comments:

Post a Comment