Monday 20 October 2014

Накратко: Глава 15. Дион IV

Гемаролб, Гадейрос, Посейд, 7-ма луна от 2493-то слънце от века на Лъва (12 588 г.пр.н.е.).


15.1. Дион отива към гарата с багажа си, за да хване влака за Линомал. По пътя прескача налягали по паважа просяци, майки с деца. Спира го ветеран от войната и му проси пари. Отклонение: за ветераните.

15.2. Вече във влака, разгръща книжка с последните открития на учения Илриан Куанатил ва-Мелонард за светлината като вълна, движеща се през електромагнитно поле (опитът с двойния процеп; твърдение за светлината като енергия, носена от електрически заредени частици, които се влияят от магнитните полета).

15.3. Докато прехвърля формули и схеми, покрай прозорците минава един просяк и раздава картички - пише, че е глух, моли за пари. Една изискана госпожа в купето предупреждава Дион да не се хваща на номера. После му споделя колко много обича влаковете. Отклонение: за влаковете.

15.4. Докато чака да тръгне влака, Дион си мечтае за Халана и се заглежда по часовниковата кула и прелитащите лястовици и сноповете слънчеви лъчи през облаците. Хрумва му мисловен експеримент: какво ли ще е, ако яхна лъч светлина? И го осенява идеята за Специалната относителност.

15.5. Обратно у дома, Дион заварва имението пълно с карети - баща му е устроил една от пищните си вечеринки за важни гости. Посреща го икономът, изглежда не са получили писмото му, че се прибира.

15.6. Все пак е поканен вътре - гостите тънат в лукс, играят хазарт. Навред обикалят девойки в оскъдно облекло и сервират пиенето. Дион за пръв път присъства на вечеринка и е объркан.

15.7. Прави му впечатление един нахакан и циничен младеж, обграден от девойки с леко поведение - Бенал Енакор. Той го убеждава да играят на карти.

15.8. Отклонение: за хазарта и пристрастеността към него. Отклонение: за покера и за основните стратегии. Дион се забавлява, дори печели пари. Компанията му харесва.

15.9. На вечеря баща му се опитва да го убеди на всеослушание да се върне на работа при него и да му поеме търговията с ценни предмети, докато законният му син се подготвя да го наследи като съдия.

15.10. Но Дион вече е осъзнал, че веднъж вече видял големия град и неговите възможности, тук повече няма да се чувства на мястото си. Призван е за нещо по-голямо. Но е готов да бъде връзката на баща си с Адело, на когото напоследък големците възлагат все по-сериозни задачи (картини, статуи, дори архитектурни елементи от обществени сгради). Баща му сподавя раздразнението си и обещава да говорят повече за това насаме на сутринта.

15.11. Младокът Бенал кани Дион на терасата да пият с девойките и го увещава да заминат за столицата. Бенал също е копеле - истинският му баща е самият Келиан ва-Мидор, но той е накарал адвоката си да го осинови и сега цоца парите им. Оставя му картичката си и се разделят.

15.12. В пристъп на бащинско умиление (или за да го привлече на своя страна), баща му му урежда момиче за вечерта, "време му е да стане мъж". Притеснен, Дион се оставя да бъде отведен горе.

15.13. Момичето е много хубаво, но той установява, че не може да го направи и я отпраща от стаята си. В мислите му е само Халана. Двоуми се дали да не послуша Бенал и да замине за столицата.

15.14. Дион се заключва в таванската стая, за да си припомни детството и да мисли. Там е събрал цяла колекция изработени от него джаджи: голям самоделен телескоп със серия от лещи, с който е гледал небесните тела и си е водел подробни записки в тефтерите (пише кодирано, наопаки). Разглежда таблиците си с предсказаните следващи няколко слънчеви затъмнения - следващото е след 3 години. Поглежда към пръстените на Сатурн, а после - към странното хладно блещукащо кълбо, известно от преданията като Втората луна. Така се унася и заспива. Сънува пламтяща гладка планина с гладки стени и ръбове, която накрая се взривява.

15.15. На сутринта гостите са си тръгнали. На закуска баща му вече твърдо настоява Дион да поеме бизнеса му или да подхване да учи право - иначе ще го лиши от всякакво наследство. Разразява се скандал, Дион е наречен безполезен безделник и нехранимайко. Вече твърдо решен да напусне дома си завинаги, се качва на тавана и единствено взима със себе си черния малък тефтер с кожената подвързия.

15.16. Оставен сам, в яда си баща му нахълтва на тавана, решен да потроши всичко горе, но се натъква на невероятните творения на сина си (и безброй празни кафези). Открива и чертежите му на изобретения, големия телескоп и небесните карти, схемите на призми. Вижда бележниците му, в които си е водил неразгадаеми записки, кодирани наопаки. Тогава се усмихва, осъзнал, че съдбата на Дион му чертае много по-велики дела. "Ех, на теб, мило мое птиче, винаги ти е било писано да излетиш от кафеза. Дано да стигнеш високо! Но внимавай да не се опариш на слънчевите лъчи".


Дион IV (част 1) (част 2)
СЪДЪРЖАНИЕ
© Спасимир Радев

Monday 6 October 2014

Накратко: Глава 14. Осет I

Амаз, Кафевите земи, 2-ра луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).


14.1. Пясъчния сокол е в шатрата си и сковава детска люлка - жена му е в напреднала бременност. Работата не му се удава, но упрорства.

14.2. До него грозният му черен гол котарак оправя една котка, а Осет му споделя мислите си за съпругите. Отклонение: за съпругата и тъщата.

14.3. Влиза втората му жена и му се скарва, че се бави с люлката и пита кога ще й продуха комина на печката. Ако не го стори скоро, тя ще се обърне към друг. Осет е зает, има среща с военния съвет.

14.4. След като жена му си тръгва ядосана, той си мечтае как въдворява ред в дома си. Отклонение: как да набиеш жена си.

14.5. Котаракът довършва котката и безцеремонно го напуска. "Поне един мъж тук е щастлив". "Ама че си грозен, дано потомството ти да не е такова".

14.6. В каменната барака го чака съветът на Синовете на слънцето. Обсъждат:
- Новини от Кем: убит е фараонът, ще има избори на нов и Слънчевите активно подкупват жреците. В добра позиция са да съберат още власт.


14.7. - Смяна на властта и в Бега: новият Вожд е свален от народно недоволство - по неясни причини всички са се нахвърлили върху него. Съветникът му по Знанието е поел временно властта и е установил военно положение. Дотук със смешното им Народовластие!

14.8. - Събитията в Гуна: техни агенти са подбудили бунт сред бежанците, а в хаоса групи бежанци прекосяват Проливите, включително агенти на Слънчевите. Добра тактика!

14.9. - Събитията в Гаф: шейсетина круширали пътници още чакат помощ край брега - удобни са за отвличане, но трябва да побързаме да изпреварим есианците.

14.10. - Заложниците: прекалено много ядат. Предложение да започнат да обезглавяват по един на ден и да пращат главите в Посейд. Осет: не още, първо да предявим исканията си. Дано пратеникът на Бега да побърза към Посейд. До слънчевото затъмнение не остава много.

14.11. - Додо е много удобен агент, особено защото не знае за истинското си предназначение. Ще се среща с важни хора и ще получи достъп до важни места във важен момент. Имплантираният в ръката му код е надежден, скоро ще свикне с усещането. Но трябва да занесе ключа на уреченото място. Ще го занесе, той е отговорен. И трябва да попадне в храма в точния момент. Да, ще бъде заведен, има вещ водач.

14.12. - А Цоци? Агентите на Слънчевите ще ги следят изкъсо дали изпълнява плана. Трябва да внимават с нея, но без нея Додо няма да успее да стигне. Съобразителна и изобретателна е. Само как издокара Тедион, заключи го в каютата да се удави с дирижабъла!

14.13. Осет решава да излезе за малко по голяма нужда. Докато е отвън, бараката се взривява! Проверява кои са оцелели, повечето от съветниците му са умрели.

14.14. Настъпва суматоха, чува се престрелка. На изхода на лагера стражите докладват, че са ранили някакъв беглец, докато се измъквал. Разпознава знаците на Риян. Значи атлантите искат истинска война!

14.15. Стъкмяват кладата, за да изгорят агента жив според обичая. Три глави на заложници се търкалят отстрани (дребният досадник е между тях). Докато агентът гори, Осет говори: те направиха първата крачка! Ще донесем войната на прага им! Но първо - към Гаф! Да приберем още малко заложници! Приветстват го с диви възгласи и стрелба във въздуха.


Откъси: 14. Осет
СЪДЪРЖАНИЕ
© Спасимир Радев