Sunday 23 June 2013

УМНИКА - 20. ДИОН V

Гемаролб, Гадейрос, Посейд, 1-ва луна от 2495-то слънце от века на Лъва (12 486 г.пр.н.е.).


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
 
- Не мисля, че се налага да обяснявам на уважаемите съдебни заседатели що е то оргия. Те и без това са достатъчно вещи по тези въпроси. - отривисто поде защитницата, а из залата прозвучаха откъслечни хихикания. - Но все пак нека опитаме. Да речем, че днес е четвърти ден[25]. А ако трябва да си говорим откровено, откъдето и да го погледнеш, четвъртите дни са си кофти работа, защото ни напомнят, че почивният ден[32] все още е далече. - одобрителни възгласи сред публиката. - И така, ти си седиш в кръчмата и изведнъж забелязваш, че там някъде в дъното край една от малките масички скучае сам-самичка една госпожица. Както си му е редът по такива места, тя не е твърде навлечена. Даже може да се каже, че вероятно й е твърде хладничко там в ъгъла, толкова далеч от огнището. - дребната жена се усмихна многозначително, а из залата прозвучаха и първите подсвиркания. - Но и можеш да се закълнеш, че тя не е от онези госпожици, дето веднага ще ти се нахвърлят на врата и ще се надпреварват да ти се кълчат в скута с надеждата, че ще ги наемеш за вечерта. - госпожа Анере поклати глава, а зад тила й конската опашка се заклати в отрицание. - Не, тя просто си седи ей там отсреща и бавно и свенливо отпива вино от чашата си. Ще ти се да я заговориш. "Е, какво пък, може и да е над трийсетте и вероятно все още живее с майка си, но какво толкова?", казваш си ти и преди да си се усетил, вече си приседнал до крайчеца на нейната маса и сипеш хвалебствия срещу й, докато я гледаш настойчиво в очите. А тя се изчервява, срамежливо навела поглед в скута си. - защитницата изпърха с мигли, може би за да покаже как би се държала една кокетка в такава ситуация. - "Ще да я поканя у нас, какво толкова имам да губя?", казваш си, докато вдигаш наздраве за добрите майки по света, които безкрайно уважаваш, задето са отгледали такива чудесни и скромни госпожици.

- Протестирам! - изведнъж прозвуча гласът на обвинителя, а не след дълго и високата му издължена фигура отново щръкна над отсрещното бюро. - Не виждам каква връзка има това с обвинението!

- Тихо, тихо, човече. - съдията му направи знак да си сяда и меко удари с чукчето по масата пред себе си. - Нека чуем цялата история...

- И тогава ти идва куражът и направо я питаш дали е съгласна да направите нещо по въпроса. - продължи невъзмутимо госпожа Анере, сякаш никой не се бе опитвал да я прекъсва. - Но, о не, преди да си се усетил какви ги приказваш, ти осъзнаваш, че така, както е прозвучал въпросът ти, излиза, че си имал предвид именно добрата й майчица. "Мръсник! Извратеняк!", възкликва възмутено тя, а плесницата й вече пари върху бузата ти.

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

- Добре, но едно нещо не мога да проумея. - осмели се Дион. - Чудя се как така адвокатите спят спокойно нощем, след като цял ден са се ровили в най-голямата помия на света и са били свидетели на какви ли не безчинства, че и дори им се е налагало неистово да защитават невинността на отявлени престъпници?

Бенал се усмихна насреща му и се пресегна, за да го плесне с длан по рамото.

- Ето, това вече е един добър въпрос, над който си струва да се замислим, нали? - рече той. - Ами какво да ти кажа, приятел. Трябва да разбереш, че мозъкът на адвоката не действа както този на нас, останалите простосмъртни. Нужно е известно количество налудничавост, за да можеш да я вършиш тая работа. Но и трябва да му знаеш мярката, да си наясно къде точно трябва да се спреш, за да не си навредиш сам. Признавам, аз не съм способен на такова нещо. Твърде лесно се увличам по какво ли не. Затова и отказах на баща си да го наследя във фирмата. А след това майка ми дори не се опита да ме убеждава повече. Но това не значи, че някога ще спре да ми го натяква.

"Хъм, това, че лесно се увличаш по какво ли не, вече съм го забелязал", помисли си Дион, но реши да си спести забележката. През последното слънце и половина Бенал го бе въвел в безгрижния живот, който навярно всяко богаташко синче водеше из градове като великия Гемаролб под Хълмовете. Времената, когато младият пришълец от дълбоката провинция бе прекарвал дните си под строгия взор на Майстор Адело в изучаване на тънкостите на сътворяването на посредствено изкуство, сякаш бяха останали в една друга епоха, далеч назад във времето. Сега му се струваше, че някой друг трябва да е изживял всичко това. Пред очите му се мержелееха единствено безкрайни маси, отрупани с полупразни бутилки, и разпрани пакетчета с шумолящи изсушени листа в тях. И всичко това му се сливаше в една размазана, непрогледна мъгла.

- Адвокатът винаги ще потърси слабото място в отсрещната страна, някоя малка пукнатинка в закона, където да може да напъха тънкото си пръстче с добре подрязаните си ноктета и да започне да човърка. - заключи Бенал Енакор. - Адвокатът разполага с всичкото търпение на света. Той ще човърка ли човърка, докато мъничката пукнатина не се превърне в огромна пробойна - достатъчно широка, та да си пъхне цялата ръка и да сграбчи това, което ответната страна е пазила за себе си най-ревностно отвъд преградата. - той направи рязко движение, стрелнал внезапно ръка напред, сякаш за да сграбчи невидима муха във въздуха. Кокалчетата на пръстите му изпукаха зловещо, когато сви пръсти в юмрук. - А веднъж стиснал, адвокатът никога не пуска. Той ще дръпне силно и ще ти донесе победата, като същевременно унижи противника. А с това ще осигури препитание за себе си и семейството си за още няколко луни напред. И така - до следващото съдебно дело.


Атлант, Атлас, Посейд, 2-ра луна от 2495-то слънце от века на Лъва (12 486 г.пр.н.е.).

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Някои от тези картини карали хората нервно да се почесват тук-там и особено където не ги сърби. Други пък престоявали с часове, втренчени в странните изображения, в търсене на някакво що-годе задоволително обяснение за налудничавите изпълнения на чужденеца. Но както често се случва с известните имена, никой вече не си и помислял да изкаже най-очевидното предположение: а именно, че старият Барус най-сетне се бил предал на безумието. Дори мустаците му вече не били толкова щръкнали, а по-скоро били унило клепнали, а в особено мрачните му моменти на умопомрачение - дори заплашително накъдрени. Но в същото време купувачи от близо и далеч продължавали да се тълпят на изложбите му, пулели се и се почесвали срещу чудноватите му произведения и изказвали предположения за посланието, което творецът навярно е искал да вложи в тях. И давали мило и драго, за да се домогнат до някоя от тези мацаници, само защото в долния десен ъгъл те носели подписа на великия Барус. А той само си седял на едно малко столче встрани от цялата тази суматоха, сучел мустак и тайничко се подсмихвал с чаша вино в ръка, докато златните слънца[13] подрънквали доволно в кесията му.

Едомар плесна доволно с ръце, сякаш току-що бе преживял един от онези омайващи моменти, когато големият откривател бива озарен от внезапно прозрение.

- Колко сте прав, господин Дион! А най-голямата ирония е, че повечето хора сигурно не биха разпознали и една творба на Барус Сипендо, даже ако я навиеш на руло и ги цапардосаш с нея по носа! - той се засмя. - Което само идва да покаже колко по-важно е това да си известен, отколкото да създаваш нещо наистина стойностно.



---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

Wednesday 5 June 2013

УМНИКА - 19. ДОКО VII

Атлант, Атлас, Посейд, 4-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
 

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
 
- Има едно правило, което може и да не го намерите в никой официален документ, но което повечето от нас строго спазват. - заяви с дълбока убеденост техният домакин. - И то е, че за да имаш въобще някакви изгледи да седнеш на един от всичките онези дузина дузини неудобни столове с гадните зелени тапицерии в Изумрудената зала, трябва задължително нещо да не си наред с главата. - той пак се изкиска и се пресегна към една гарафа с разредено вино, за да налее на младите си гости. - Затова и ще видите толкова много побелели коси наоколо - с напредването на годинките на всекиго от нас неминуемо започва да му се разхлопва дъската. И тъкмо когато вече е постигнал всичко в живота, натрупал е големи богатства и когато в един хубав ден по някаква необяснима причина реши да се озърне назад и с недоумение се зачуди какъв ли е бил смисълът на всичко това, и когато рано или късно си зададе въпроса "а сега накъде", най-естествената следваща крачка изглежда е да влезе в голямата политика.

- Да, трябва да призная, че и моите скромни наблюдения сочат същото. - успя да вметне Додо, но веднага съобрази, че неговите впечатления за света на политиката бяха твърде нищожни в сравнение с тези на когото и да било в тази сграда, особено като се имаше предвид, че са били натрупани в някаква треторазрядна държавица на задника на географията. Затова той предпочете да си замълчи.

- Чудите се защо ли е така? - попита Лориан ва-Мидор. - Честно казано и аз недоумявам. Но все пак ето ме, и аз съм тук, сред всичките тези старчоци. - той още повече изпъчи шкембе, сякаш за да подчертае думите си. - Може би причината за всичко това е, че съществува само едно нещо, по-опияняващо от големите кинти. И това е голямата власт. Защото, каквото и да Ви разправят, кинтите наистина са само едно средство. А крайната цел е да притежаваш толкова власт, че останалите хем да се страхуват от теб, хем да те уважават. Въобще уважението, породено от страх, е най-силното чувство, което може да съществува на света!

- И естествено, ако има едно място, където е струпана най-много власт в целия свят, то несъмнено в момента ние се намираме точно на него, нали? - усмихна се Додо и доволно засука мустак, а с крайчеца на окото си забеляза как до него Цоци одобрително кима с глава.

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Много е просто, господа. И дами. - сви рамене Секретарят, докато тежко присядаше обратно зад високото си бюро. - По същество, поглъщането на едно дружество от друго не е никак сложна работа. Питайте нашите гости, ако искате. И тук остава в сила Законът на по-големите кинти. Виждате ли, когато управителите на първото дружество сметнат, че ще бъде в тяхна изгода да прецакат някое друго, по-малко дружество, те изпращат писмо до неговите управители, в което ги известяват с колко много пари разполагат. В такъв случай управителите на второто дружество ще гледат веднага да направят проверка с какви точно средства разполагат те самите. И ако кинтите им се окажат предостатъчно да посрещнат заплахата, те ще изпратят обратно писмо, в което ще се изсмеят злорадо на първите. Вероятно ще използват някои неприятни думички в писмото и надълго и широко ще споделят със своите противници какви смотаняци са родили клетите им майки.

Край масата се чуха кискания. Додо забеляза, че момичето до него също тихо хихикаше под носа си.

- Но интересното идва, ако се окаже, че второто дружество разполага с по-малко средства от необходимото. - Лориан намигна на останалите. - Тогава неговите управители ще прекарат няколко дни в трескави опити да установят с каква част от личните си спестявания са склонни да се разделят вложителите. Нали се сещате - онези, които са им поверили богатството си и са им заръчали да го умножават при умерен риск. Каквито са и много от вас, уважаеми. - той скръсти ръце пред гърдите си. - Ако парите пак не стигат, управителите ще се домъкнат до вратата на собственика на дружеството и ще почнат да му циврят на главата, за да кихне още кинти и да спаси положнието. Ако хленченето им се окаже недостатъчно, тогава нещата вече отиват на зле. В повечето случаи, когато едно дружество вземе, та реши да прилапа така някое друго, неговите съгледвачи първо много добре ще са проучили нещата и ще да са съвсем наясно с какви възможности разполага или би могъл да разполага вражеският лагер. Така че е голяма рядкост по-малкото дружество да оцелее, след като веднъж е било набелязано за отстрел.


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Сигурен съм, че уважаемият Келиан има достатъчно смели идеи за политиката на бъдещото правителство. - произнесе с твърде официален тон бегианецът, а вътрешно направи всичко възможно да заглуши онзи яростен гласец, който се опитваше да се изтръгне на свобода, също както почти го бе сторил на срещата на Комитета по Международна политика.

- О, разбира се. - отвърна младият Представител. - Някои от моите предложения, струва ми се, ще допаднат на повечето Представители. Смятам първо да ги предразположа с един не толкова спорен въпрос. Като за начало можем да започнем с въвеждането на Свръхпакетите.

- Сръх-какво? - обади се Цоци с любопитство.

- Това са големи открити сметки в банките, в които всеки може да излива колкото кинти си поиска, без да му се налага да разкрива своята самоличност, стига да желае безвъзмездно да подкрепи предизборната кауза на някой определен Представител. - обясни с нескрита гордост младият член на фамилията ва-Мидор. Додо нямаше как да не забележи, че той умишлено се опитваше да говори бавно и да подбира възможно най-простичките думи, сякаш имаше пред себе си първолаци. - Общо взето това са едни бездънни касички, чрез които всеки гражданин на Федерацията или група или сдружение на граждани могат да дадат по едно финансово рамо на своя избраник и така да му помогнат да си намести задника на един от онези зелени столове там долу. - той посочи към широката зала, където последните Представители вече чинно заемаха местата си.

- И този избраник след това ще гледа да прокарва закони в полза на онези, които са излели някакви пари във въпросната касичка, нали? - Додо се изкуши сам да довърши разказа на своя домакин.

- Разбира се! - сви рамене Келиан ва-Мидор. - Че за какво иначе ще се трошат всичките тези кинти? Те ще му помогнат при изборите, а после той ще им се отплати с някоя и друга дребна услуга.


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---